Orter från DDSS databas

Ordlistan har nu uppdaterats med ett antal ortnamn från DDSS databas. I Rosenbergs bok kan man se hur orterna stavades vid tiden för bokens utgivning, men i DDSS databas finns olika stavningsvarianter för samma ort. Sök t ex på ab*r*m*la för att bl a se olika varianter för orten Abborramåla (som i Rosenberg stavas Aborremåla).

Ett tips om du söker på en ort och inte får träff i Rosenberg kan vara att experimentera med sökningen för att få träff. I fallet Aborremåla (Rosenbergs stavning) finns t ex stavningsvarianten ”Abboramåhla”. Även om du då ser att det är två b är det bättre att skriva b* istället för bb eftersom stavningen kan ha förändrats och b* ger träff på både b och bb. Med bokstaven r är det samma sak fast tvärtom – skriv r* för att få träff på både r och rr även om du klart och tydligt ser att det bara är ett r. Ersätt bokstaven h framför l med * eftersom du då får träff på både ”måhla” och ”måla”.

Hälsningar
Åsa

2 svar på ”Orter från DDSS databas

  1. Hej Åsa,
    Vad bra du har skrivit och tack för tipset. Det stämmer vekligen det som du har skrivit att man kan prova med olika stavningar för att få fram ett alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *